Muffiny czekoladowe
Witajcie Kochani!
Muszę przyznać, że nie dawałam znaku życia przez ostatni miesiąc, ale wróciłam i jestem z tego powodu mega zadowolona. :)
Wczoraj wpadłam na pomysł ze zrobieniem muffinek czekoladowych. Znalazłam prosty przepis na kwestiasmaku.com, który troszeczkę zmodyfikowałam. :)
Składniki (12 muffinek):
• masło (150 g)
• czekolada - mleczna i gorzka - osobno! (150 g x2)
• mąka ( 300 g)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka kawy zbożowej
• cukier (190 g)
• czekolada - mleczna i gorzka - osobno! (150 g x2)
• mąka ( 300 g)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka kawy zbożowej
• cukier (190 g)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 duże jajka
• mleko (170 ml)
• 2 duże jajka
• mleko (170 ml)
* Jako dodatek każda z muffinek po ostudzeniu, została posmarowana kremem czekoladowym oraz posypana kolorowymi cukiereczkami.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (bez termoobiegu). Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać i odstawić.
- Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem.
- Teraz wszystkie składniki należy połączyć za pomocą łyżki: do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie mieszając łyżką. Dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno być lekko grudkowate, a surowa mąka nie powinna być widoczna.
- Masę i czekoladę należy wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
Papilotki:
Mąka:
Mieszamy suche składniki:
Czekoladki (lewa - mleczna, gorzka - prawa):
Miksujemy mokre składniki i łączymy ze suchymi:
Wkładamy masę do papilotek:
0 komentarze